Kattengedragstherapie

Momenteel neem ik geen aanvragen voor gedragsconsulten en gedragsadviezen aan. Daarvoor wil ik je graag doorverwijzen naar één van mijn collega-kattengedragstherapeuten.

Over kattengedragstherapie

Kattengedragstherapie kan vaak uitkomst bieden wanneer een kat probleemgedrag vertoont. Soms is het gedrag dat de kat vertoont heel natuurlijk gedrag voor de kat, maar wordt het in die situatie door de eigenaar als problematisch ervaring. Denk bijvoorbeeld aan het kapotkrabben van meubels. Krabben is voor een kat natuurlijk gedrag, maar het is natuurlijk niet fijn als de kat je meubels daarmee kapot maakt. Door middel van gedragstherapie kun je ervoor zorgen dat de kat niet meer je meubels kapot krabt, maar zijn nageltjes in zijn eigen krabpaal zet.

Ander probleemgedrag zoals agressie is zowel voor de eigenaar als voor de kat niet fijn en als de kat zichzelf kaallikt is dat voor de kat echt heel naar.

Beter is het natuurlijk om te voorkomen dat een kat probleemgedrag gaat vertonen. Als kattengedragstherapeut geef ik daarom ook advies om probleemgedrag te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat verhuizen of wanneer er een nieuw gezinslid (zowel mens als dier) in huis komt wonen.

Kattengedragstherapie kan dus probleemgedrag voorkomen en bestaand probleemgedrag ombuigen naar gewenst gedrag.

Voorbeelden van probleemgedrag waarbij kattengedragstherapie kan worden ingezet:

 • Onzindelijkheid
 • Sproeien
 • Agressie (naar mensen, andere huisdieren of katten onderling)
 • Angst
 • Stress
 • Krabben aan meubels e.d.
 • Kaallikken van de vacht

Voorbeelden van situaties waarbij ik advies kan geven om probleemgedrag in de toekomst te voorkomen zijn:

 • Bij verhuizing of verbouwing
 • Wanneer er een baby op komst is
 • Bij verandering van de gezinssituatie (bijvoorbeeld wanneer je gaat samenwonen)
 • Wanneer er een nieuwe kat of ander huisdier bij komt of wanneer je kittens in huis krijgt

Soms is het voldoende om telefonisch of via de mail een kort advies te geven, maar in een aantal gevallen kan het ook nodig zijn om de thuissituatie te zien en om het probleemgedrag van de kat te kunnen observeren en extra vragen te kunnen stellen. Bijvoorbeeld wanneer het probleemgedrag al langer bestaat, bij complexere problemen of bij meerdere probleemgedragingen tegelijk. In dat geval zal ik voor een consult bij je thuis komen.

Hoe gaat een gedragsconsult in zijn werk

Voorafgaand aan het consult krijg je van mij een vragenlijst toegestuurd. Aan de hand van de ingevulde lijst ga ik het consult voorbereiden en kijken welke informatie ik nog nodig heb om een goede diagnose te kunnen stellen. Indien nodig neem ik met je toestemming ook contact op met uw dierenarts. Tijdens het consult bij je thuis observeer ik de kat(ten) in hun eigen omgeving, stel ik extra vragen en gaan we samen kijken wat in jouw specifieke situatie de mogelijkheden zijn voor een behandeltraject.

Het definitieve behandelplan werk ik thuis uit en je ontvangt dat binnen enkele dagen via de mail of schriftelijk. In sommige gevallen zal ik met je toestemming ook een kort verslag aan de dierenarts sturen. Indien nodig houden we lopende het behandeltraject contact over de vorderingen en kan het behandelplan eventueel worden bijgesteld. Je hebt in ieder geval de mogelijkheid om in de drie maanden na het consult contact met mij op te nemen als je vragen hebt over het behandeltraject en soms kan het ook nodig zijn om nog een keer een (kort) consult te plannen.

Heb je nog vragen over gedragstherapie voor katten of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact met mij op.

In 2014 heb ik de opleiding Kattengedragstherapie afgerond. Sindsdien ben ik werkzaam als gediplomeerd kattengedragstherapeut. Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van kattengedrag en kattengedragstherapie neem ik regelmatig deel aan studiedagen en symposia en volg ik nascholingen. Op de pagina Nascholing en Opleiding vind je een overzicht.

Algemene voorwaarden Kattengedragstherapie De Kattenhoek